Slovenija će dokapitalizirati Adria Airways s 49,5 milijuna eura

Bez autora
Sep 21 2011

Slovenska vlada objavila je danas da je spremna dokapitalizirati zrakoplovnu kompaniju Adria Airways, koja je u većinskom vlasništvu države, a zbog nelikvidnosti joj je prijetio stečaj. Vlada je donijela odluku tu zrakoplovnu tvrtku dokapitalizirati s 49,5 milijuna eura. Vlada je tako odlučila pošto je pet banaka, kojima Adria Airways duguje između 80 i 100 milijuna eura, a najviše Novoj Ljubljanskoj banci, pristalo najmanje četvrtinu svojih tražbina pretvoriti u vlasničke udjele u tvrtki, dok će im ostatak biti otplaćivan idućih deset godina. O postignutu aranžmanu vlada će obavijestiti i parlament, a s dokapitalizacijom se mora još složiti i upravni odbor zrakoplovne tvrtke koja je u preustroju jer se do kraja mjeseca sa sindikatima zaposlenika mora postići dogovor o smanjenju plaća i broja radnika te mogućem ukidanju nekih linija. Prihodi Adrije Airways lani su smanjeni za 7,9 posto u usporedbi s 2009. i iznosili su 149 milijuna eura, sa 63 milijuna eura čista gubitka u poslovanju.

Slovenija će dokapitalizirati Adria Airways s 49,5 milijuna euraSlovenska vlada objavila je danas da je spremna dokapitalizirati zrakoplovnu kompaniju Adria Airways, koja je u većinskom vlasništvu države, a zbog nelikvidnosti joj je prijetio stečaj.

Kako je priopćilo slovensko ministarstvo prometa, vlada je donijela odluku tu zrakoplovnu tvrtku dokapitalizirati s 49,5 milijuna eura. Vlada je tako odlučila pošto je pet banaka, kojima Adria Airways duguje između 80 i 100 milijuna eura, a najviše Novoj Ljubljanskoj banci, pristalo najmanje četvrtinu svojih tražbina pretvoriti u vlasničke udjele u tvrtki, dok će im ostatak biti otplaćivan idućih deset godina. O postignutu aranžmanu vlada će obavijestiti i parlament, a s dokapitalizacijom se mora još složiti i upravni odbor zrakoplovne tvrtke koja je u preustroju jer se do kraja mjeseca sa sindikatima zaposlenika mora postići dogovor o smanjenju plaća i broja radnika te mogućem ukidanju nekih linija.

Prihodi Adrije Airways lani su smanjeni za 7,9 posto u usporedbi s 2009. i iznosili su 149 milijuna eura, sa 63 milijuna eura čista gubitka u poslovanju. Uz rad ljubljanske zračne luke i zrakoplovne tvrtke vezuje se oko 2000 radnih mjesta, a Adria Airways važan je i zato što omogućuje mobilnost prometa. Kompanija je u protekloj godini dana vodila više za sada neuspješnih pregovora o strateškom povezivanju sa stranim tvrtkama koje bi bile spremne u nju uložiti, ali je to bilo teško ostvariti zbog neraščišćene poslovne situacije pred restrukturiranjem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik